Momentje van de week: spelers actief Nederlandse jeugdselecties

Vanaf begin dit seizoen proberen wij jullie wekelijks op de hoogte te houden van bijzondere activiteiten binnen onze club. Zo komen er (oud) BVG’ers langs, ludieke acties en nog veel meer.

We zullen direct beginnen met drie echte toppers! Afgelopen zomer zijn zij actief geweest bij de Nederlandse jeugdselecties (m/v).

Kylian Datema
Kylian Datema NL Team U16
Foto: © FIBA

Als klein mannetje viel hij gelijk op door… zijn basketbal kwaliteiten natuurlijk. Nou ja een beste portie droogheid in zijn humor kon er ook nog wel bij. De speelsheid maakte al snel plaats voor een wat serieuzere kijk op het spelletje. Het besef kwam dat met zijn kwaliteiten hij het wel eens wat verder kon gaan schoppen dan menig speler. Daarbij paste dan ook dat zijn hele dagelijkse routine werd afgestemd op het basketballen. De stap naar het RTC werd gemaakt en tegelijkertijd maakte Kylian de overstap naar Celeritas om eredivisie U16 te kunnen spelen. Nog geen jaar later mocht hij zijn debuut maken bij Donar U18 en daar hield het niet op. Na een reeks selectietrainingen bleek zelfs het Nederlandse team U16 mogelijk. Kylian is met de Nederlandse jeugdselecties op trainingskamp geweest in Zeleznice, Servië en daarna voor het FIBA EK naar Montenegro doorgereisd. We zijn stiekem toch wel heel trots! We wensen Kylian komend seizoen in elk geval veel succes bij Donar U18.

Gitte Preusting
Gitte Preusting NL Team U16

Al een aantal seizoenen speelt Gitte mee bij de eerste teams in haar leeftijd. En vergis je niet, dat doet ze met verve! Ze heeft een weloverwogen keuze gemaakt om bij de jongens mee te doen. Dingen goed overdenken past wel bij Gitte. Over eventuele vervolgkeuzes wordt altijd goed nagedacht. En er zijn nog zo heel veel andere dingen naast dat basketbal, dingen die ze vaak ook nog eens goed kan. Het resultaat qua basketbal mag er in elk geval zijn. Er kwam een uitnodiging binnen voor de selectietrainingen voor de Nederlandse jeugdselecties U16 (voor de zekerheid: dit wel bij de meiden). Ze heeft een aantal keer goed gepresteerd en volgens de bondscoach was ze een toevoeging in met name het luid en duidelijk communiceren en de rebounding. Volgens een betrouwbare bron is ook haar verdediging erg sterk, met name de helpside. Er komt vrijwel niemand langs. Een oefentrip naar Duitsland werd helaas net gemist maar gespeeld heeft ze zeker. In een oefenpot tegen de meiden van NL U15 kwam ze uit voor het Nederlands team.

Het daadwerkelijke team werd op een haar na misgelopen. Dat maakt ons niet minder trots Gitte! Super goed gedaan meid. We wensen je het komende seizoen veel succes en stiekem hopen we natuurlijk dat je volgend seizoen weer wat van je laat zien. Gitte zal het spelen bij BVG mannen U18-1 combineren met HSVB meiden U20 jaar

Coen Gelling
Coen Gelling NL Team U15

Het zijn inmiddels al weer heel wat jaartjes geleden dat Coen zijn eerste stappen op het basketbalveld heeft gemaakt. Als echt klein mannetje is hij begonnen. XU12-6 was zijn eerste wedstrijd team bij onder 12 jaar. Ja, dat lees je goed. Hij begon in het 6e team bij BVG. Uiteraard was Coen ook daarvoor al actief bij de Peanuts. Afgelopen seizoen zijn al die seizoenen samen gekomen en is hij gaan spelen bij het eredivisie team U14 jaar van BVG. Het toetje van het seizoen volgde richting de zomer. Coen mocht selectietrainingen doen voor het Nederlands team U15, ook al heeft hij het team uiteindelijk niet gehaald. Hij mocht toch in de zomer een aantal keer meetrainen met dit team omdat de bondscoach van menig was dat Coen voldoende potentie had. Dat vinden wij natuurlijk ook! We kijken uit naar het komende seizoen en we hopen natuurlijk dat de bondscoach komend seizoen weer onze mening deelt. Coen, veel succes in de eredivisie U16 jaar dit seizoen.