BV Groningen > Nieuws > Artikel in DVHN: Boze Groningse basketballers

Artikel in DVHN: Boze Groningse basketballers

Basketbalclubs BVG en Scylla uit Groningen luiden de noodklok. Ze hebben in 2019 bij lange na niet genoeg plek om te kunnen trainen en maken zich grote zorgen.

BVG en Scylla hebben bij elkaar opgeteld zo’n zeshonderd leden. Samen met Celiritas en G.S.B.V. De Groene Uilen zijn zij de grootste basketbalverenigingen van de stad. BVG en Scylla trainen nu vooral in Sporthal Corpushuis. Maar niet lang meer.
Vanaf 1 januari 2019 sluit die sporthal de deuren. Verder zitten alle overige sportaccomodaties vol of ze zijn niet geschikt voor basketbal.

Structureel tekort
„We geven al drie jaar aan dat er een structureel tekort aan geschikte zalen is. Maar we worden niet serieus genomen. Nu zetten ze ons gewoon op straat”, zegt voorzitter Timon Veenstra van BVG. „Als we niet meer terecht kunnen in het Corpushuis kunnen we zestig procent van onze benodigde trainingsuren niet inzetten.”
Ook Scylla komt in de problemen. „We raken onze sportkantine kwijt. En we kunnen wel proberen om her en der te trainen. Maar daardoor versnippert de vereniging ontzettend”, zegt voorzitter Lycke van der Bij.

Genoeg oplossingen
Hoofd Sportservice Gerard Poiesz van Sport050 kent de problematiek en zegt dat de clubs inderdaad niet de ruimte die ze hadden terugkrijgen. Maar hij maakt zich geen zorgen. „Daar zijn genoeg oplossingen voor te vinden.”
Hij stelt bijvoorbeeld dat de verenigingen in veel gevallen prima in gymzalen terecht kunnen in plaats van sporthallen.

Veel te klein
Maar de verenigingen zijn het daar niet mee eens. Gymzalen van scholen zijn volgens hen in veel gevallen te klein. „In veel gymzalen is het basketbalveld net zo groot als heel de zaal. Dat kan wel bij de jeugdteams omdat het er daar niet zo hard aan toe gaat. Maar topspelers vliegen met enorme snelheden over het veld. Als zij tegen een muur aankomen is dat hartstikke gevaarlijk”, legt Veenstra uit.
Bovendien stelt de Nederlandse Basketball Bond bepaalde eisen aan wedstrijdvelden en daar voldoen de meeste gymzalen niet aan.

Symbolisch bedrag
De nieuwe speelhal in de Wijert biedt ook geen soelaas. „Daar zouden we misschien één avond terecht kunnen. Maar dat is een druppel op een gloeiende plaat”, zegt Veenstra.
De ideale oplossing? Een eigen accommodatie. Veenstra wil best proberen om het Corpushuis voor een symbolisch bedrag te kopen. „Een likje verf en dat gebouw kan nog jaren mee. Maar de gemeente heeft het pand ooit voor miljoenen overgekocht van de Hanzehogeschool. Zoveel geld hebben wij niet.”

Stad en Ommeland
De raadsfractie van Stad en Ommeland wil opheldering van het college over de dreigende problemen van basketbalverenigingen BVG en Scylla in Groningen. Fractievoorzitter Amrut Sijbolts is uiterst verbaast: „Wat de fractie van Stad en Ommeland vooral bevreemd is dat het college in de discussie rondom Sporthal De Wijert steeds heeft aangegeven dat er voldoende sportaccommodaties beschikbaar zijn om de breedtesport te bedienen. Nu het tegendeel waar blijkt willen wij dan ook opheldering van het college.”
De fractie van Stad en Ommeland heeft daarom schriftelijke vragen gesteld.

Bron: Dagblad van het Noorden artikel dvhn